Solid Polikarbon Levha İşleme Özellikleri ve Uygulamaları
Buradaki bilgiler UV’li solid polikarbonat levhalar için geçerlidir;
- İşleme: Sertliği nedeniyle Solid polikarbon levhalar tıpkı bir ağaç ya da metal gibi kesilebilir, freze edilebilir, parlatılabilir ve delinebilir bir malzemedir. Bu işlemler yapılırken ağaç ya da metal işleme takımları kullanılabilir. Bunun için karbit uçlu matkap uçları kullanılabilir. Yüksek ısı ile işlenebilen bir malzemedir. işleme için işleme takımının soğutulması ve takımın keskinliğinin istenen seviyede olması tavsiye edilir. Polikarbon levhaların 145°C üzerinde ısıtılması durumunda %3 – %6 arasında bir kısalma gerçekleşebilir. Solid levhalar alt ve üst kısmında koruyucu filmler ile kaplıdır. Bu nakliye sırasında ve işleme sırasında oluşabilecek çizilmeleri engellemek için yapılmıştır.
- Termoforming: Solid Polikarbon levhalar çok az miktarda nem emme özelliğindedir. Levhalar formlamadan önce ön kurutulma yapılmalıdır. Eğer ön kurutma süresi olması gerekenden kısa tutulması durumunda levhanın formlanan bölgelerinde hava kabarcıkları oluşabilir. Ön kurutma hava sirkülü 125°C ‘e ayarlanmış fırın kullanılabilir. Kurutma süresi levhanın kalınlığı ile de doğru orantılıdır. Folyo çıkartıldıktan sonra, levhalar fırında askıya asılabilir ya da düz bir zemine konulabilir. Birkaç levha beraber fırınlanıyor ise; levhaların aralarında sıcak havanın dolaşabilmesi için 20 ile 30 mm mesafe bırakmakta fayda vardır. Thermoform makinesi kullanılmakta ise, ön kurutma yapılan levhalar işleme alınana kadar fırın içerisinde saklanmalıdır. Termoform yapılmadan önce, levhalar, nihai üründe leke ve noktacıklar bırakmamak için anti-statik bir deterjan ya da iyonize edilmiş sıkıştırılmış hava ile temizlenmelidir. Sıcak bükme solid polikarbon levhalar ile kolay yapılan bir prosestir. Levhalar ön kurutmaya ihtiyaç duyulmadan 160°C’e kadar ısıtılarak sıcak büküm yapılabilir. Levhalar ısıtılırken infrared ısıtıcılar ya da yatay konumda rezistans kullanılabilir. İstenilen sıcaklığa ulaşılır ulaşmaz levha ortamdan alınır ve kalıp ya da mengeneye sabitlenerek soğutmaya bırakılır. Eğer tek bir taraftan ısıtma yapılmakta ise, levha birkaç kez belli aralıklarla ters düz edilmeli; böylece her iki tarafında eşit ve homojen ısınması sağlanmalıdır. 3 mm kalınlık ve üzeri levhalarda seri üretim yapılacaksa, muhakkak alt ve üstten aynı anda ısıtma işlemi yapılmalıdır. Yüksek ısı levhalarda iç gerilim ve strese sebep olacağı için; herhangi bir kimyasal uygulamadan önce bilgi edinilmesi tavsiye edilir.
- Kesme: El Testeresi ile Kesme; Standart el testereleri kullanılabilir. Bıçak dişleri arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Dairesel Testere ile Kesim; Dairesel testereler düzgün bir kesit verdiğinden dolayı en sık kullanılan yöntemdir. Karbit uçlu dairesel bıçaklar en iyi sonucu vermektedir. Kesim esnasında levha üzerine sıçrayan parçaların temizlendiğinden çizilme ve hasara yol açmaması için emin olmak gerekmektedir. Bu şekilde kesilen levhalarda temiz yüzey elde edilebilir. Eğer tekli levha kesilmek istenirse yüksek hızlı çelik dairesel testereler, endüstriyel, seri ve çoklu kesimlerde ise karbit dişlere sahip dairesel testereler kullanılmalıdır. Yüksek hızda kesim yapan testerelerin basınçlı hava ile ya da sprey halde püskürtülecek su veya diğer soğutma emülsiyonları ile soğutulması tavsiye edilir. Şerit Testere ile Kesim; Bu yöntem ile yapılan kesimlerde çok düşük kalite elde edilmesinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Şerit testere genelde kıvrımlı, formlanmış ya da düz olmayan zor kesimlerin yapılmasında kullanılır. Kesime başlamadan önce kesilecek levhanın düz bir zemine iyi bir şekilde sabitlenmiş olmasından emin olmak gerekmektedir. Lazer ile Kesim; Kesim için birçok lazer çeşidi kullanılabilir. Kesim koruyucu filmi ya da filmsiz olarak yapılabilmektedir. Lazer ile genelde karışık ve kompleks şekillerin kesiminde faydalanılır. Kesim esnasında ya da sonrasında levhalarda baloncukların oluşmaması için ön kurutma yapılması tavsiye edilmektedir. 2 mm üzerindeki levhaların lazer ile kesimi esnasında renklenmeler ortaya çıkabilir.
Levhalarda lazer ile kesim esnasında oluşabilecek yüksek ısı yükü nedeni ile kesilen kenarlarda oluşacak fazla iç gerilmeler, işlem sonrası herhangi bir solvent ile karşılaştığı taktirde çatlamalar meydana getirecektir. Bu nedenle 80°C’de tavlama yapılarak iç gerilmenin rahatlatılması gerekir.
- Delme: Metal delmede kullanılan ticari matkap uçları uygundur. Gerek sabit ve gerekse portatif matkaplarla delme yapılabilir. Matkap ucunun her iki tarafının da birbirine aynı paralellikte bilenmiş olması delme kalitesini arttırıp işlemi kolaylaştıracaktır. Matkap ucu açısının 110°-130° arasında olması ve ilave olarak da delik çapına ve matkap hızına bağlı olarak 15-30 m/dakika bir delme hızı iyi bir sonuç verecektir. 5 mm üzeri levhalarda akriliğe zarar vermeyecek emülsiyon yada bor yağı ile matkabın soğutulması gerekmektedir. Derin delik açılmasını gerektiren uygulamalarda, yüksek ısınmayı engelleme açısından matkabın sık sık çıkarılarak havalandırılması sağlanmalıdır.
- Frezeleme: Frezeleme yöntemi ile karmaşık şekillerin düzgün ve temiz işlenmesi mümkündür. İki ya da daha fazla kesme ağızlı karbit tırnaklı düz silindirik freze çakılarının kullanılması tavsiye edilir. Yüksek-hız takım çeliğinden yapılmış freze çakıları da aynı iyi sonucu verecektir. Freze çapına ve kesme ağzı sayısına bağlı olarak freze hızının 100 – 500 devir/dakika olması gerekmektedir. Diğer işlemlerde olduğu gibi burada da basınçlı hava ile frezenin soğutulması fayda sağlayacaktır. 0,25 mm turla uygulanması en iyi sonucu vermektedir.
- Birleştirme: Solvent Bazlı Yapıştırma: Birleştirilecek yüzeylerin işleme öncesi iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Yapıştırmada taşıma yükü levhanın her yerine eşit şekilde dağıtılmalıdır. Yapıştırma için ilk adım olarak uçucu solvent bazlı yapıştırıcılar yada polimerize olabilen monomer solventler kullanılmalıdır. Yapıştırmadan önce levhanın %8 oranında tıraşlanması hem solventin içine nüfuz etmesini hem de yapıştırmanın çok daha çabuk oluşmasını sağlar. Yapıştırılacak yüzey yumuşak, isopropile batırılmış bir bezle üzerindeki yağ, gres ve tozdan arındırılmalıdır. Solvent yapıştırıcı yapıştırılacak levhanın sadece bir tanesine ince bir tabaka olarak uygulanmalıdır. Yapıştırılacak yüzeyler birbirlerine iyi bir yapıştırma için hemen bastırılmalıdır. Yapışkan Ajanlar ile Yapıştırma: Solid polikarbon levhaları yapıştırmadan önce aşağıdaki hususlara dikkat etmekte fayda vardır:
– Isı dayanımı
– Yapışkanın dışarıdan görünümü
– Proses edilme kolaylığı
- Temizleme: Solid Polikarbonat levhaların uygun temizleme maddeleri ve uygun teknikler kullanılarak temizlenmesi malzemenin performansını etkilemektedir. Uygun ajanlar ve teknikler ile levhaların periyodik olarak temizlenmesi levhaların ömrünü uzatmaktadır. Levha yüzeylerinin pürüzsüz ve düz olması tozların ve kirlerin nüfuz etmesini engellemektedir. Tozlu levhalar ıslak bir pamuklu bezle ya da süngerle silinebilir, yıkanabilir ama asla kuru halde iken bastırılarak silinmemelidir. Keskin bıçaklar, jiletler, aşındırıcı yada alkaline deterjanlar, solventler, oktanlı benzin ya da karbon tetroklorid gibi malzemeler kesinlikle uygulanmamalıdır. En etkili temizleme yöntemi suya batırılmış bir mikrofiber bezle levhanın bastırmadan silinmesidir.
- Depolama ve Muhafaza Etme: Solid polikarbon levhalar kuru bir mekanda, mümkünse PE film ile üzeri örtülmüş şekilde rutubet alma ihtimalini azaltacak durumda muhafaza edilmelidir. Levhaların orijinal paletlerinin üzerinde yatay olarak tutulmaları ve paletlerinde yine yatay olarak raflarda bulundurulmaları sağlanmalıdır. Levhaların iç gerilmelerini arttıracağı ve yüzey düzgünlüğünü riske edeceği için, mümkün olduğu sürece paletler üst-üste konulmamalıdır. Eğer dikey stoklama yapılması gerekiyor ise bu durumda 80 derece eğimde ve tamamen desteklenmiş bir yüzeye doğru levhaların yatırılmaları tercih edilir. Böylece herhangi bir bel verme durumu engellenmiş olur. Dış ortamda stoklamanın getireceği bir diğer dezavantaj da; direkt güneş ışığından kaynaklanan UV emisyonunun levha üzerindeki koruyucu filme zarar vereceği; bu nedenle de koruyucu filmin çıkarılmasının çok zor olacağı; bazen de neredeyse levhaya yapışmış hale geleceği riski ihtiva etmesidir.
- Koruyucu Film: Solid Polikarbonlevhalar her iki yüzeyinde de PE koruyucu filmle kaplanmıştır. Üst yüzeyde levhayı tanıtıcı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler içinde levha kalınlığı, levhanın rengi, üretim saati ve tarihi ile “batch” numarası bulunmaktadır. Bu şekilde izlenebilirlik sağlanmış olur. Bu nedenle herhangi bir durumda belirtilen kodlar ile dönüş yapılması, hızla geri dönülmesinde çok yardımcı olacaktır. Çalışılan levhada bulunan koruyucu filmin çıkarılması durumunda, üzerinde bulunan kodların ve batch numaralarının bir kenara not edilmesi geriye yönelik takip açısından tavsiye edilmektedir. Yukarıdaki teorik bilgiler üretici firma tarafından bilimsel yöntemlerle olup pratikteki uygulama sonuçlarının sorumluluğu kullanıcıya aittir.
Uygulama Alanları
- Reklam ürünleri
- Koruma kalkanları, kasklar ve diğer güvenlik ekipmanları
- Mağaza içi tasarım
- Spor salonları
- Elektronik sanayi
- Medikal araçlar
- Reklam sektörü; tabela zemini, kaldırım panosu ve görsel baskı alanı
- İnşaat sektörü; Tavan aydınlatma, çatı kaplama, havuz kapatma, otobüs durağı gibi halka açık yerler, ses bariyleri, üst geçitler yüksek kaliteye sahip şeffaf, çekilmiş polikarbon levhadır. Camın yarısı ağırlığında olmasına karşın darbeye karşı yüksek dayanıklılık gücüne sahiptir.
Solid polikarbon levha, PET-G ye göre 2 kat, çekme pleksiye göre ise 10 kattan daha fazla darbelere karşı dayanıklılığa sahiptir. Standart şeffaf rengin yanı sıra bronz, beyaz ve diğer özel renkler siparişe göre tedarik edilebilir. Solid polikarbonat levha, alev alması halinde erir ve duman ve ısının binadan dışarıya çıkmasını sağlayan bir geçit oluşturur. Alevin yayılmasına neden olmadığından yangının büyümesine herhangi bir etkeni olmaz.
Özellikleri
- Yüksek ölçüde netlik (berraklık)
- Darbelere karşı yüksek dayanıklılık
- Cama göre daha hafif oluşu
- Ateş dayanıklılıkta iyi derece sınıflandırma
- Kolay baskı yapabilme
- Hafif eğri şekilleri kolayca alması
- Yüksek düzeyde ısı ile şekil verme özelliği
- Geniş ısı aralığında kullanabilme özelliği
Açılı bir biçimde uygulandığı zaman kurşun geçirmez. Ürünler raflarda paletli olarak stoklanmaktadır. Yüksek adetli sevkiyatlar paletli gerçekleştirilmektedir. Düşük adetli sevkiyatlar ise balonlu paketle zarar görmemesini sağlayacak şekilde paketlenip sevk edilmektedir.