Polikarbon Levha
Polikarbon levha günümüzde en fazla tercih edilen mühendislik plastiklerindendir. Hayatımızın birçok alanında kullanılan performansı yüksek , sürdürülebilir ve eko verimli bir malzemedir. Polikarbon levha; berraklık, dayanıklılık, güvenlik, sağlamlık, çok yönlülük ile ısı ve kırılmaya karşı direnç göstermesi gibi eşsiz özelliklere sahiptir. Polikarbonattan üretilen ürünler arasında çatı kaplaması, seralar, ışık bahçeleri (kamelya), bina cephe sistemleri, aydınlatma, optik ortamlar, IT parçaları, gözlük camları, tıbbi cihazlar, dinlence ürünleri ve gıdayla temas eden malzemeler bulunur. Güvenlik ve tüketici memnuniyeti bu ürünler sayesinde büyük ölçüde sağlanır. Polikarbonat (PC) kısaltmasıyla anılır.
Polikarbonat Nedir? Kim Bulmuştur?
Uluslar arası kısaltması (PC) olan malzeme birbirinden bağımsız olarak Bayer AG şirketinden Dr. G. Schnell tarafından Almanya’da ve General Electric şirketinden D. W. Fox tarafından ABD’de keşfedilmiştir. Bu iki bilim insanının birbirinden bağımsız olarak ürettikleri Polikarbonat hammadde 1950’li yılların sonlarından beri ticari uygulamalarda kullanılmaktadır.
Polikarbonat ilk olarak distribütör ve sigorta kutuları gibi elektrik-elektronik uygulamalarında, ekranlar ve fiş bağlantılarında, seralar ve kamu binalarının camlarında kullanılmıştır. Çok geçmeden polikarbonat, çok yarayışlı özellikleri sayesinde birçok diğer uygulamada da tercih edilen malzeme haline gelmiştir.
İlk ses CD’si 1982 yılında piyasaya sürülerek kısa zamanda teyp kasetlerinin yerini almıştır. 10 yıl içerisinde CD-ROM’lar optik ortam teknolojisindeki yerini almıştır. Bundan beş yıl sonra da ilk DVD’ler piyasaya sürülmüş ve bunu çok geçmeden Bluray teknolojisi takip etmiştir. Bu optik veri saklama sistemlerinin hepsi polikarbonata dayalıdır.
1980’lerin ortalarından bu yana polikarbonattan üretilen ve su sebillerine takılan 18 litrelik damacanalar yaygınlaşarak ağır ve kolay kırılır cam damacanaların yerini almaktadır. Bu hafif ve kolay kırılmayan damacanalar bugün birçok kamu binasında ve ofiste karşımıza çıkmaktadır.
ABD’de 1980’lerin sonundan beri otomobil ön farlarında kullanılan polikarbonat Avrupa’da 1992 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bundan yirmi yıl sonra Avrupa’daki otomobillerin çoğunda polikarbonat ön far olduğunu görüyoruz.
Polikarbon Özellikleri
Polikarbonat, yüksek performanslı teknik ürünlerin sofistike şekil ve ebatlarda üretimini mümkün kılmaktadır. Yaşam kalitesini ve dünya genelinde kullanıcıların ve tüketicilerin güvenliğini ve rahatlığını arttırır.
- Mükemmel darbe dayanımı
- Tekrarlayan erime ve soğutma noktaları arasındaki minimum bozulma
- UV filtreleme
- Parlama azaltma
- Çizilmeye karşı dayanıklı bir koruma tabakası ile kaplanabilme
Polikarbonat’ın ana yararları şunlardır;
Kırılmaya karşı dayanıklılık: Polikarbonat, neredeyse kırılmaz bir malzemedir. Yüksek darbe direnci sayesinde, güvenilirlik ve yüksek performansın kaçınılmaz olduğu uygulamalarda daha yüksek güvenlik ve konfor sağlar.
Şeffaflık: Polikarbonat, alternatif malzemelere göre ışık geçirgenliği daha yüksek ve mükemmel olan son derece berrak bir plastiktir.
Hafiflik: Polikarbonat hafif bir malzeme olduğu için mimari ve tasarım alanında yaratıcılık sağlar. Bu sayede kaynak verimliliği artar, ulaşımla ilgili finans ve çevre maliyetleri azalır.
Termostabilite: Polikarbonat plastik mükemmel ısıl direnç sağladığından dolayı daha yüksek sıcaklıklarda temizleme durumunda iyi hijyen koşullarının sağlanmasına yardımcı olur.
Yenilikçi potansiyel: Polikarbonatın sağladığı performans sürekli olarak iyileştirilmektedir. Teknik ve bilimsel yenilikler sayesinde yeni uygulamalar ve ürün yararları elde edilmekte, böylece pazardaki sektörler gelişerek müşterilere ilave hizmetler ve yararlar sağlamaktadır.
Temizleme Kolaylığı: Temizlemenin en iyi yolu, yumuşak sabun ve su ile yumuşak bir bezin ardından ılık su ile durulanır.
Polikarbon levhalar zaman içinde farklı alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Kullanım gösterdiği alanlara göre duvarlı veya cam görünümlü olarak üretilmiş ve farklı isim ve formlarla hayatımızın içine girmiştir.
Satış grubunu yaptığımız polikarbon levhalar;
- Oluklu polikarbon levha (duvarlı polikarbon)
- Solid polikarbon
- Kilitli sistem polikarbonat levha’dır.
Polikarbonat (PC) plastikleri doğal olarak şeffaf bir şekilsizdir. Her ne kadar çeşitli renklerde temin edilebilselerde şeffaf malzemenin ışık geçirgenliği neredeyse cam ile aynı kapasitededir.
Polikarbonat günümüzde darbelere en dayanıklı şeffaf tabakadır. Darbe dayanımı (ve / veya) şeffaflık gereksinimi olduğunda (örn. Kurşun geçirmez cam yapımında) özellikle yararlıdır. Polikarbon gözlük camlarında, tıbbi cihazlarda, otomotiv parçalarında, koruyucu donanımlarda, seralarda, dijital disklerde (CD, DVD ve Blu-ray) ve dış aydınlatma armatürlerinde, uçak ve havacılık bileşenleri, seralar ve tarım, endüstriyel aydınlatma, elektronik parçalar, otomotiv bileşenleri, makine muhafazalarında yaygın olarak kullanılır. Polikarbon ayrıca çok iyi ısı direncine sahiptir ve önemli ölçüde malzeme bozulması olmaksızın alev geciktirici malzemelerle birleştirilebilir.
Aşağıdaki şema polikarbonatın, ABS , Polistiren (PS) veya Naylon gibi yaygın olarak kullanılan diğer plastiklerin darbe mukavemetine kıyasla nispi darbe mukavemetini göstermektedir.
Polikarbonatın bir başka özelliği de çok esnek olmasıdır çatlamadan veya kırılmadan oda sıcaklığında küçük açılı soğuk bükülerek uygulanabilir. Bu özellik, özellikle metalinin sıkıntı yaşatacağı (örneğin şeffaflık ve iyi elektriksel yalıtım özelliklerine sahip iletken olmayan bir malzeme gerektiğinde) prototipleme uygulamalarında yararlı hale getirir.
PC “termoplastik” olarak sınıflandırılmıştır ve isim plastiğin ısıya tepki vermesiyle ilgilidir. Termoplastikler ile ilgili önemli bir özellik, erime noktasına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulmaları ve önemli bir bozulma olmaksızın tekrar ısıtılabilmeleridir. Sünekliği nedeniyle polikarbonat cam, düz levhadan akrilik ile mümkün olandan çok daha sıkı eğrilere kadar sertleşebilir ve soğuk şekillendirilebilir. Polikarbonat sıvısı gibi termoplastiklerin yanması yerine kolayca enjeksiyon kalıplanmasına ve sonradan geri dönüştürülmesine olanak tanır. (Buna karşılık, termoset plastikler sadece bir kez ısıtılabilir (tipik olarak enjeksiyon kalıplama işlemi sırasında.) İlk ısıtma, termoset malzemelerinin (2 kısımlı epoksiye benzer) ayarlanmasına ve tersine çevrilemeyen kimyasal bir değişikliğe neden olur. Bir termoset plastiği yüksek bir sıcaklıkta yüksek bir sıcaklıkta ısıtmaya çalıştıysanız, basitçe yanar. Bu özellik, termoset malzemelerini geri dönüşüm için zayıf adaylar haline getirir.)
Polikarbonat neden bu kadar sık kullanılır?
Polikarbonat, şeffaflık ve yüksek darbe dayanımı gerektiren uygulamalar için son derece kullanışlı bir plastiktir. Cam ve doğal bir UV filtresi için daha hafif bir alternatiftir, bu yüzden genellikle gözlüklerde kullanılır.
PC nasıl yapılır?
Polikarbonat, diğer plastikler gibi, hidrokarbon yakıtların damıtılmasıyla “fraksiyonlar” olarak adlandırılan daha hafif gruplara damlatılarak başlar, bunların bazıları plastik üretmek için diğer katalizörler ile birleştirilir. (Tipik olarak polimerizasyon veya polikondensasyon yoluyla)
Polikarbonat termoplastik bir materyal olduğundan, bazı 3D yazıcılar FDM işlemini kullanarak PC ile baskı yapabilir. Malzeme filament formunda satın alınır ve 3D yazıcı ısınır ve filamanı istenen 3D şekline bırakır. 3D baskı için PC genellikle beyaz renkle sınırlıdır.
Polikarbonatın Dezavantajları Nelerdir?
Polikarbonatın yüksek darbe dayanımı nedeniyle bilinmesine rağmen, çizilmeye karşı çok hassastır.